Tursime Conca de Barberà

Aquest nou brancal català del Camí de Sant Jaume s’afegeix al braç major que travessa tot el país des de Sant Pere de Rodes fins Montserrat, Lleida i Alcarràs, on enllaça amb l’Aragó. Aquest tram té una longitud de 157 km, travessa set comarques i vint-i-vuit municipis i té el valor afegit de passar pels grans monestirs reials de La Ruta del Cister. La ruta es pot recórrer en cinc o sis etapes, sortint de la ciutat de Tarragona.

El recorregut per la Conca de Barberà travessa els pobles de: Barberà de la Conca, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet i Senan, amb un recorregut total de 35Km.

Km 0,000 · Barberà de la Conca. Sortint pel carrer del Comerç, agafem el trencall que trobem a l’altura dels cellers de la Cooperativa de Barberà. Continuem tot recte i deixem a l’esquerra diverses naus agrícoles i industrials del municipi. Transcorreguts 500 m travessem el pont del torrent del Patacó i enfilem tot recte fins al Mas del Bellver. Seguim aquesta mateixa pista rural ben condicionada sense fer cas dels diferents caminets que sorgeixen a banda i banda. A uns 3 km ens incorporem a l’itinerari de La Ruta del Cister GR®175, per anar plegats fins a l’entrada de Montblanc, passant pel cementiri i el convent de la Mercè. L’entrada a la capital de la Conca de Barberà es fa travessant el Francolí per sobre del pont Vell.

km 9,000 · Montblanc. Per sortir de Montblanc agafem el carrer de les Tossas, que surt del recinte emmurallat pel Portal del Castlà. Deixem a l’esquerra l’IES Martí l’Humà i agafem el camí de la Tossa seguint el GR®171. Passat 1 km de la sortida de Montblanc arribem al barranc de Sant Joan, normalment sec. Deixem el GR®171 i seguim una pista de terra fressada enmig d’un bosc de pins molt frondós. Sempre cap a l’oest, seguim el camí del Mas de la Mora, que ens durà directament a l’Espluga de Francolí. Entrem a l’Espluga de Francolí pel carrer de l’Ermita, que ens conduirà fins al centre de la vila.

km 15,100 · l’Espluga de Francolí. Sortim de l’Espluga pel carrer del Cometa. Quan s’acaba l’asfalt del carrer continua una pista de terra que hem de seguir durant 1,5 km. Després d’un tram de pujada trobem una bifurcació amb una caseta de pedra a l’esquerra; agafem el camí de la dreta, que segueix entre murs. Uns 300 m després arribem a una collada amb una edificació agrícola i una bifurcació. El camí continua entre oliveres sense pèrdua fins a les Masies, una zona balneària molt a la vora del monestir de Poblet. Un cop arribats a les Masies, el camí s’acaba a la carretera TV-7007; girem a mà esquerra i seguim per la carretera aproximadament 1,3 km fins a arribar a la porta del monestir.

km 18,300 · Monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet). Sortim del monestir seguint la carretera cap a Vimbodí (TV-7002), que coincideix amb el GR®171. Passats aproximadament 500 m, just abans de travessar el pont sobre el riu Sec, girem cap a la dreta i agafem una pista, l’antic camí de Poblet. Uns 500 m més endavant arribem a una altra bifurcació senyalitzada, girem a mà esquerra i deixem l’ermita de Sant Bernat a uns 200 m entre alzines i pins. Agafem una pista molt ampla que ens portarà al castell de Milmanda. Seguim els senyals del GR®171 i agafem un petit sender estret que travessa el bosc fins a arribar a l’ermita de la Mare de Déu dels Torrents, situada en un racó entranyable, a la llera del barranc dels Torrents, ideal per descansar o fer un mos sota l’ombra dels plataners. Travessem el torrent per un petit pont i arribem a la carretera de Poblet a Vimbodí (TV-7002); la seguim uns 300 m fins a agafar un camí de terra que surt a la dreta i que ens portarà, havent creuat el Francolí, fins a Vimbodí.

km 22,900 · Vimbodí  (Vimbodí i Poblet). Aquest és un tram llarg, gairebé tot de pujada, que segueix pistes solitàries amb nombroses cruïlles. El tram final s’enfila per un sender no apte per a ciclistes poc preparats. Des del carrer de Josep Anselm Clavé, agafem el carrer de la Indústria, que surt perpendicularment en sentit nord. Travessem les vies del tren i creuem la N-240 passant per davant d’una petita estació de gestió de residus. Caminem en direcció al cementiri i després continuem paral·lelament a les vies de l’AVE fins que les travessem per sota d’un pont. Una vegada creuat el pont trobem una bifurcació i continuem pel camí de l’esquerra, que segueix paral·lelament les vies fins que gira cap a la dreta. En aquest punt deixem les vies del tren a l’esquena i seguim per aquest camí ample i marcat. En 1,5 km travessarem l’autopista AP-2 tot seguint el GR®171. Uns 800 m després de la Creu de Codoç arribem a una bifurcació davant d’un cobert. Girem a mà dreta per una pista que s’endinsa en el bosc, sempre en baixada fins a arribar a un bonic oliverar al fons de la vall. A mà esquerra queda el Mas del Xoixo. Travessem el fons de la vall perpendicularment fins a arribar a una nova bifurcació. Girem a mà esquerra tot remuntant una forta rampa en la qual trobem un senyal. Cal seguir la senyalització i mantenir a la dreta del camí una zona boscosa i a l’esquerra una zona de plantació de vinya. El camí discorre entre cultius. Hi trobem un molí de vent curiós i rudimentari que contrasta amb els aerogeneradors de la serra del Tallat que ens han acompanyat una gran part del camí des de Vimbodí. Deixem enrere el molí i agafem un camí de pujada que empitjora ràpidament fins que seguim un corriol entremig del bosc i el matollar. Per als peregrins que van a peu aquest sender no presenta cap problema . És un camí estret que es va enfilant pel vessant fins a connectar amb la carretera T-232 a l’altura del coll de Senan . No té pèrdua . Els ciclistes amb poc pes poden fer aquest tram, però els ciclistes més tranquils o que portin pes haurien de considerar continuar la pista principal fins a connectar amb la carretera T-232 .

km 35,500 · Senan. El camí continua en direcció als Omells de na Gaia (3,800 Km. ) i a Vallbona de les Monges (7,400 km.). Per sortir de Senan en direcció als Omells cal anar cap al Raval de la Font, entremig del talús de la carretera i les cases del raval surt un camí poc fressat però sense pèrdua . És el camí vell de Senan als Omells de na Gaia que va en paral·lel a la carretera T-232. 

Wikiloc info