Santa Anna és una ermita situada a 4 km de Barberà, a Montornès, antiga quadra del castell de Barberà, avui terme municipal de Montblanc (pedania de Prenafeta). És una obra protegida com a bé cultural d’interès local.

És un edifici del segle XIV construït en estil gòtic català, amb planta rectangular i coberta de fusta sostinguda per sis arcs diafragma. Té capçalera plana i mesura 23 m de llarg, per 8,50 m d’ample i 9 m d’alt.

L’ermita fou construïda per dos picapedrers, un de Valls i l’altre de Figuerola del Camp, i pagada per la universitat de Barberà.

Al davant hi ha una reproducció en pedra artificial de l’antiga creu de terme gòtica, que avui es conserva al Museu Comarcal de la Conca. 

La quadra de Montornès pertanyia a la parròquia de Barberà i la seua ermita n’era parròquia sufragània. Els propietaris del Mas de Foguet, avui Mas de Gassol, com a habitants de Montornès, s’hi podien casar, batejar i enterrar. 

Al Link trobareu la ruta sencera fins a Santa Anna de Montornés

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/barbera-de-la-conca-santa-anna-de-montornes-26959632

Cronologia

  • La primera pedra va ser posada pel rei Pere el Cerimoniós i l’arquebisbe de Tarragona Pere de Clasquerí, l’any 1373.
  • Des de la seva fundació, Santa Anna, a causa d’estar ubicada en la quadra de Montornès, depengué de la parròquia de Barberà, la qual en tingué cura fins a la destrucció de 1936.
  • Fins a 1416 fou filial de la Canònica de Santa Anna de Barcelona. A partir d’aquest any, el rector de Barberà aconseguí del rei Alfons el Magnànim recuperar-ne el patronatge.  
  • A la fi del segle XX es trobava molt malmesa i va ser restaurada per iniciativa del rector de Barberà, mossèn Palacín, i l’historiador Joan Fuguet Sans.
  • L’any 2008 s’hi va celebrar la primera missa, presidida per una rèplica de l’antiga imatge de la santa realitzada per l’escultor Joaquim Camps. 
  • Els dos anys següents fou dotada d’un gran retaule pintat per professors de l’Escola de Belles Arts de Barcelona (Xavier Figueras, Joan Fuguet i Joaquim Icart).