Vista Actual del Castell Templer.

Història del Castell Templer.

El castell de Barberà de la Conca està situat al costat occidental d’un turó a la falda del qual anà creixent el poble. Originàriament, (XI-XII) fou un castell feudal; entre els segles XII-XIV, fou seu d’una comanda de l’Orde del Temple; i del XIV-XIX, d’una comanda de l’Orde de l’Hospital de Sant Joan. 

Actualment el que queda de l’antiga fortalesa és un gran edifici d’aparença moderna, ben conservat, rodejat de restes de muralla i vestigis d’altres edificis. Tot plegat forma un conjunt allargat de 71 per 35 metres, que corona d’est a oest el cim del pujol. 

Estat 1918, Palau Nou

Al costat occidental hi ha les ruïnes del castell del segle XI que trobaren els templers: els baixos d’una torre cilíndrica i restes de la camisa murallada.

Estat 1918, Plaça i Façana

Les construccions considerades templeres estan situades al costat est de les anteriors, adossades al mur sud del conjunt. Els edificis conservats de l’època del Temple són els dels nivells inferior, soterranis o semisoterranis.

 • Una sala rectangular, molt allargada, de 25 per 5 metres de planta, orientada est-oest, de murs molt gruixuts (quasi tres metres), ben obrats de carreuada, disposada en filades de diferents altures.
  S’accedeix a aquesta sala pel costat oriental, mitjançant una porta de mig punt.
 • Al primer pis, s’alineaven d’oest a est el “palau veyll” i la capella, que es conserven parcialment. El palau vell era una gran torre de planta quadrada de 10 metres de costat, que els documents anomenen també «torre del prior» fent referència, sens dubte, al gran prior de Catalunya que n’era el propietari. És probable que hagués tingut dos pisos més i terrassa.
 • La capella està situada a la part oriental del primer pis. De tipologia romànica, és d’una sola nau amb capçalera plana, amb una finestra espitllerada de mig punt situada a llevant, que il·lumina mínimament l’interior. Té la porta al costat nord,  oberta, mitjançant una galeria porticada al pati d’armes. Les guerres del segle XVII mutilaren greument la capella, car fou enderrocat el mur de migdia i la volta. Després, ja en el segle XVIII, fou reconstruïda en versió barroca.
 • Una altra estructura antiga conservada és una sala soterrània coberta de volta de canó que hi ha al costat nord. Segons els documents, era la presó (“la sitja de la presó”), a la qual només s’hi podia accedir per dues trapes situades al cim de la volta.

Els santjoanistes ampliaren el castell amb nous edificis, el més important dels quals fou el Palau Nou que feu construir el Gran Prior, fra Guillem de Guimerà al costat nord de l’actual pati. Fra Guillem va morir a Barberà l’any 1396 i fou enterrat a la capella del castell en una ossera gòtica que ocupava la fornícula, ara buida, del costat nord (actualment és al Museu Diocesà de Tarragona). 

Restes Palau Nou 1912

Altres comanadors el segle XVI construïren més edificis al costat oest del pati, fins fa poc hi havia dos arcs amb l’escut dels Requesens.

La comanda hospitalera de Barberà es mantingué fins a la desamortització de Madoz (1855).

 Cronologia

 • Durant tot el segle XI el castell de Barberà fou una de les fortaleses més importants de la marca establerta pels comtes de Barcelona i Urgell.
 • El 1067, el comte Ramon Berenguer II va cedir en feu el castell de Barberà al comte Ermengol IV d’Urgell qui la infeudà de nou a Arnau Pere de Pons.
 • El 1132 i 1134, els comtes d’Urgell i de Barcelona cediren, respectivament, llurs drets sobre el castell als Templers. Amb el temps, Barberà fou una de les comandes templeres importants de Catalunya.
 • L’any 1318, després que hagués estat extingit l’orde del Temple, Barberà, com totes les possessions templeres, passà a l’Orde de l’Hospital de Sant Joan.
 • L’any 1858, després que fos desamortitzat el castell, l’Estat el cedí a l’Ajuntament per tal que l’utilitzés com a escoles públiques. Dissortadament, a partir d’aleshores començà l’espoli de la pedra de l’edifici (muralles, el Palau Nou…). Als anys 1948-1950, l’ajuntament encara anava a buscar pedra al castell per arranjar el carrer Major del poble.
 • Els anys vuitanta del segle passat, un grup de barberencs, amb la col·laboració del poeta José Agustín Goytisolo, iniciaren els treballs necessaris per aconseguir la restauració del castell que poc a poc s’estava degradant.
 • L’any 1984 la Generalitat de Catalunya declarà el castell conjunt historicoartístic.
 • L’any 1993 es reparà la teulada i, a partir de 1995, començà la restauració de l’edifici en diferents etapes. El mateix any es constituí l’associació Amics del Castell.
 • El 26 d’agost de 2009 quan feia deu anys de la mort del poeta J. A. Goytisolo, els Amics del Castell li dedicaren un homenatge al pati del castell.

Fonts

Visites al castell

VISITA: Castell + Església + Celler + Tast de vi

Infants fins a 12 anys: gratuït
Adults: 5,00€
Jubilats: 3,50€
Grups de més de 20 persones: 3,50€

VISITA: Castell + Església

Infants fins a 12 anys: gratuït
Adults: 3,50€
Jubilats: 2,00€
Grups de més de 20 persones: 2,00€

Horaris de visita

De dilluns a divendres visites concertades.
Dissabtes a les 11.00h del matí i a les 17.00h de la tarda.
Diumenges a les 11.00h del matí.

Telefon de contacte: 977 87 12 47

Results

Efectivament!

Meeeec! Incorrecte.

#1. Quin és el lema de la Festa del Trepat?

Respondre

AJUNTAMENT

CONTINUEM AMB LA VISITA?

PORTAL DE CAL MANEL DEL PORTA